22. april 2023 kl. 10.30-15.00. Skovskolen, Nødebovej 77, Nødebo

Hvad skal vi egentlig med skoven?

Pris 125 kr. Børn under 15 gratis adgang. Tilmeld dig her

Skove er smukke. Der er alle vist  enige om. Det er dejligt at gå en tur i skoven, høre fuglenes kvidren og måske se en hjort komme springende. Man slapper af, lader op. Men kigger man bare en lille smule tættere på, hører enigheden hurtigt op. For hvad skal vi egentlig med skovene?

Fra gammel tid har produktionen af tømmer og brænde været i fokus – skoven skulle levere træ til fremstilling af alskens ting. Men er der stadig plads til den professionelle skovdrift, eller skal det hele være naturvenlig drift og urørt skov? Hvordan skaber vi en levende biodiversitet, og hvordan kan skovene hjælpe på Danmarks CO2 regnskab? Er der overhovedet plads til ryttere, mountainbikere, jægere og andre, der dyrker et aktivt friluftsliv?

Stort set alle skove i Nordsjælland forventes udlagt som urørt skov – og på det seneste er et nyt begreb kommet til, nemlig naturnationalparker, hvoraf der kommer til at ligge en i Gribskov. Elge og andre store dyr skal i den urørte skov græsse og spise af grene for at holde skoven åben på en naturlig måde. Høje hegn skal holde dyrene væk fra markerne og veje. Men ikke mindst hegnene har givet anledning til en voldsom debat – vil der blive tale om dyrehaver og vil de lægge hindringer i vejen for bl.a. rytterne?

Tag hele familien på til en aktiv forårsdag på Skovskolen, der ligger helt perfekt i udkanten af Gribskov. Fire eksperter vil fortælle om de danske skove ud fra hver deres synsvinkel – deres historie, anvendelse og betydning for miljøet. I får rig lejlighed til at stille spørgsmål, og imens sørger vi for spændende underholdning for børnene ved nogle af Skovskolens elever.

Efter foredragene bliver der tid til at spise frokost, inden vi følger foredragene op med en tur i skoven. Vi forventer at være tilbage på skolen midt på eftermiddagen.

Helle Serup, forstkandidat, ph.d. museumsinspektør på Det Grønne Museum i Auning.
Jacob Heilmann-Clausen, biolog,  Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, KU
Thomas Færgemann, agronom, forstander på Skovskolen. Tidl. direktør for CONCITO.
Jens Bjerregaard Christensen forstkandidat, skovrider Naturstyrelsen Nordsjælland.
 

Arrangementet gennemføres i samarbejde med Skovskolen