27. okt., 3. nov. og 10. nov. 22 kl. 19.30. Kulturstationen, Humlebæk Center

Stormagternes rivalisering, historisk og i dag

Pris 240 kr. for hele serien. Tilmelding her

Hvis nogen havde troet, stormagternes spil om magten hørte fortiden til, fik de lært noget andet 24. februar, da russiske tropper krydsede grænsen ind i Ukraine. Putin gravede dybt i russisk historie, ikke mindst de to verdenskrige, da han begrundede ”den særlige militære aktion”. Også i Vesten blev der trukket historiske paralleller, da svaret blev våben til Ukraine og økonomisk blokade af Rusland.

Det viser helt aktuelt, at vil man forstå verden i dag, bliver man mere end nogensinde nødt til at kende historien, ikke mindst historien om stormagternes evige rivalisering. Hvorfor ender det så ofte i krig og konflikt, når nye lande vokser sig stærke? Hvilken rolle spiller historiens stærke mænd – fra Cæsar og Napoleon til Putin, Biden og Xi – for, om verden kastes ud i krig eller vi få lov at leve i fred?

Og ikke mindst vigtigt: Har EU en selvstændig rolle i stormagtsspillet mellem giganter som USA, Kina , Rusland og Indien, eller er vi dømt til en plads i kulissen?

I tre dybt aktuelle foredrag trækker to eksperter de lange, historiske linjer, der er nødvendige at kende for at forstå, hvor verden er på vej hen.

27. okt. 19.30 Historiens lange linjer – hvorfor vokser nogle lande til imperier og hvorfor ender det så ofte i krig?
Historiker Peter Fibiger Bang.


3. nov. 19.30 EU’s rolle, historisk og i dag
– hvor står EU i fremtidens globale magtkamp?
tidl. EU-korrespondent Svenning Dalgaard.


10. nov. 19.30 De store mænd og magten – Hvilken rolle spiller diktatorers og statsmænds personlige ambitioner for historiens gang Historiker Peter Fibiger Bang.

Peter Fibiger Bang,
 historiker, Kbh. Universitet. Mmedforfatter til en række bøger, bl. a. ”Oxford World History of Empire”. .

 Svenning Dalgaard
Mangeårig korrespondent for TV2 i Bruxelles og
Paris.
International kommentator
.
 

Foredragsrække i samarbejde med Fredensborg Aftenskole