1. marts. 2022. Fredensborg Slot i 300 år, del 1: Historien bag slottet—krigen og freden, der finansierede det.

1.3. 2022 kl. 19.30 i Lindehuset, Jernbanegade 28 B, 3480 Fredensborg

Oplægsholder Dan H. Andersen, historiker, forfatter til det meget roste værk om Store Nordiske Krig

Fredensborg Slot blev skabt for 300 år siden for at fejre afslutningen på Store Nordiske krig, og kom med sit navn til at stå som et symbol på freden. Hvad er baggrunden for krigen og freden og hvorfor netop dette slot, og hvorfor netop her?

Forfatteren Dan H. Andersen fortæller om baggrunden og om Store Nordiske Krig 1700-1721, der ikke blot var endnu en dansk-svensk krig, som i Danmark nok bedst huskes for Tordenskiolds bedrifter og zar Peters ridt op i Rundetårn. Det var en nord- og østeuropæisk storkrig, som udspilledes i Skandinavien, Nordtyskland, Polen og Ukraine, og skælvene fra krigen nåede helt op til Balkan og Osmannerriget.

Da krigen var slut, var det også afslutningen på den såkaldte svenske stormagtstid, hvor Sverige gennem et århundredes blodig krig havde skabt sig et baltisk imperium, bl.a. på bekostning af Danmark. I dets sted trådte Rusland frem som stormagt, og krigen skabte dermed en permanent ændring af magtforholdene i Europa, som stadig er med os i dag.

Foredragsrækken er arrangeret i samarbejde med Karlebo Lokalhistoriske Forening, Fredensborg-Humlebæk Lokalhistoriske Forening, Bevaringsforeningen Fredensborg og Fredensborg Borgerforening

Dette foredrag er nu desværre udsolgt.

Det er ikke længere muligt at købe billet til hele foredragsrækken, men vi undersøger muligheden for at gentage foredragsrækken senere.