Lørdag 19. august kl. 9.45, Esrum Kloster, Klostergade 3, Græsted.

Besøg Middelalderen
– en lørdag på Esrum Kloster UDSOLGT

UDSOLGT

Pris 200 kr. inkl sandwich og vand. Børn gratis adgang. UDSOLGT

I 1151 grundlagde cisterciensermunke det kloster, som vi kalder Esrum, men som oprindelig hed Sankt Maries Kloster. I de følgende 400 år fik klostersamfundet en afgørende betydening for Nordsjælland, og sporene af munkene kan stadig anes i landskabet.

Folkeuniversitetets lørdagsarrangement den 19. august vil give deltagerne både en oplevelse af klostret, som det ser ud i dag, og af de mange og meget forskellige kilder til dets historie.

Program

Vi mødes ved parkeringspladsen ud for Møllegården lørdag den 19. august kl. 9.45. Deltagerne får en guidet tur i klostrets smukke bygninger og i klosterhaven ved en af klostrets ansatte. Lektor Bente Thomsen, der er medforfatter til mange af bøgerne om klostret, viser rundt i det meget store område, som klostret dækkede i nutidens Esrum by, og fortæller undervejs om de danske klostre, deres historie og deres betydning for samfundet.

Herefter går turen til Nødebo Kirke, hvor Bente Thomsen viser rundt i en af Nordsjællands ældste kirker, grundlagt af munkene i Esrum.

Slutteligt kører vi til Lindehuset i Fredensborg, hvor der serveres en let frokost. Derefter fortæller lektor Gorm Tortzen om de skriftlige kilder til klostrets økonomiske og åndelige liv. Arrangementet afsluttes med en røverhistorie om dengang Fanden gik i kloster i Esrum.

Deltagerne sørger selv for transport til Esrum og mellem Esrum, Nødebo og Fredensborg.

Bente Thomsen, historiker, forfatter til flere bøger om Esrum og klostervæsenet
Gorm Tortzen, klassisk filolog, har bearbejdet flere klostres efterladte skrifter