Fra cirkulær økonomi til de mange skraldespande

Gratis adgang, men krav om tilmelding. Klik HER

I et bæredygtigt samfund spiller cirkulær økonomi en central rolle. Det handler blandt andet om, at råstoffer, materialer og produkter skal kunne bruges igen og igen, enten i sin rene form eller i nye sammensætninger (Legobrikprincippet). Det er mest effektivt, giver den mindste klimabelastning og sikrer optimal udnyttelse af klodens råstoffer.

Cirkulær økonomi handler først og fremmest om at forebygge affald, fx at reducere madspild, at give produkter en længere levetid, reparere hårde hvidevarer og fremme deleøkonomi, hvor græsslåmaskinen for eksempel deles mellem beboerne i grundejerforeningen. Det handler altså lidt om vanerne fra vores bedsteforældre i en nutidig version.

Når produkter så ikke kan bruges mere, er det vigtigt, at materialerne har så høj kvalitet som muligt, så de kan indgå i nye produkter uden for stort tab, og at bioaffald kan nyttiggøres til fremstilling af biogas eller komposteres.

Stig Hirsbak er ekstern lektor og seniorrådgiver ved Institut for Planlægning, Aalborg Universitet og rådgiver virksomheder direkte fra sit eget firma. I foredraget vil han gennemgå de forskellige strategier for cirkulær økonomi og redegøre for samfundets målsætninger for genanvendelse.

Bagefter fortæller Fredensborg Kommune om arbejdet med en ny fælles affaldsplan for Allerød, Hørsholm, Rudersdal og Fredensborg kommuner.

Stig Hirsbak, ekstern lektor og seniorrådgiver ved Institut for Planlægning, Aalborg Universitet

Du kan bestille adgang til samtlige fem klimaforedrag ved at klikke HER

Arrangementet udbydes i samarbejde med Fredensborg Kommune