28. nov. 2024 kl. 19.30. Humlebæk Bibliotek.

Krig og fred i rummet

Andreas Mogensens nylige mission til den internationale Rumstation var om noget et eksempel på fredeligt, internationalt samarbejde. Mens konflikter og krige rasede nede på jorden, udførte han sine videnskabelige projekter sammen med bl.a. russere, en japaner, amerikanere og en astronaut fra de Forenede Arabiske Emirater.

Ikke desto mindre har rummet siden den første satellit, Sputnik 1 i 1957, været et konfliktområde. Betydningen er blevet meget tydelig under Ukraine-krigen, hvor adgangen til satellitter til blandt andet overvågning og kommunikation har en central betydning for kampene på landjorden.


Hvad er perspektiverne for fremtiden? Samarbejdet om den Internationale Rumstation knirker. Hvor er vi på vej hen rent teknologisk? Vil det lykkes Elon Musk at realisere den flyvske drøm om bemandede rumskibe til Mars, og hvad vil det i givet fald betyde?


Alt dette og meget mere kan du blive klogere på, når en af Danmarks største kapaciteter på området, astrofysikeren Michael Linden-Vørnle, gæster Humlebæk
.

Michael Linden-Vørnle, astrofysiker, chefkonsulent, DTU Space