22. februar 2024 kl. 19.30. Humlebæk Bibliotek

Lær at ride af
de gamle grækere

Pris 100 kr. Har du allerede købt billet til serien “Bliv klogere på din hest” er prisen 50 kr. Køb billet her

“Den bedste metode for at få hesten til at forstå, hvad den skal og ikke skal, det er at rose den, når den adlyder, og straffe den, når den ikke vil adlyde. Den vil springe over grøfter og løfte sig i vejret og gøre, hvad det skal være, hvis bare den på forhånd ved, at når den har gjort alt, hvad den har fået besked på, får den et hvil”.

Hvis du synes, dette lyder moderne, så tager du fejl. Ovennævnte er et udklip verdens første ridevejledning, skrevet af grækeren Xenophon, der levede i det antikke Athen fra ca. 430 til  355 f.v.t.

Som et helt særligt tilbud kan du med Fredensborg Folkeuniversitet få en gennemgang af Xenophons næsten 2500 år gamle bog “Om ridekunsten”. Rasmus Gottschalk, lektor i græsk og latin, har oversat bogen til dansk og vil i foredraget give en nærmere introduktion til det klassiske værk, der tydelig viser, at Xenophon var levende optaget af heste – og vidste ganske meget om dem.

På ca. 30 sider forklarer Xenophon, hvordan man erhverver sig en god hest og passer og tilrider den til krigsbrug – vel at mærke på et tidspunkt, hvor stigbøjlen endnu ikke var opfundet. Hvordan får rytteren hesten til at adlyde frivilligt, og hvad er ifølge Xenophon relationen mellem god ridekunst og god ledelse?

Værket er tilgængeligt på dansk i en foreløbig oversættelse på adressen: https://aigis.igl.ku.dk/aigis/2004,2/RGR-Eq.pdf    

Et spændende og originalt foredrag, der forbinder oldtidskundskab med interesse for ridning.

Rasmus Gottschalk, lektor i græsk og latin, har oversat den 2500 år gamle bog “Om ridekunsten” til dansk.