11., 18. og 25. mar. 2025 kl. 16.30. Nivaagaard, Gl. Strandvej 2, Nivå

Malerkunstens mestre:
Boucher, David og Manet

I sidste halvdel af 1800-tallet tog malerkunsten en dramatisk drejning. Med udgangspunkt i Frankrig skabte en lille gruppe kunstnere værker, der forandrede kunsten for altid – først den nyskabende Eduard Manet, siden en lang række impressionister og ekspressionister. Men hvad var baggrunden for dette store skift?

Kunsthistorikeren Birgitte Zacho tager os med tilbage til 1700-tallets rokoko med Francois Boucher som den toneangivende. En forfinet malerkunst, skabt til at passe ind i datidens luksuriøse liv omkring den enevældige solkonge på Versailles.

Den tid endte som bekendt med den franske revolution og siden med Napoleon og hans utallige krige. Revolutionen gav også en ny og dramatisk kunstform, som ses ikke mindst i Jacques Louis-Davids berømte værker.

Efter revolutionen skabtes et nyt Frankrig med et levende, kreativt miljø, og med Eduard Manets provokerende malerier i anden halvdel af 1800-tallet blev Paris kunstverdenens uomtvistelige hovedstad.

I denne foredragsrække vil Birgitte Zacho gennemgå de tre store franskmænd Boucher, David og Manet. Forklare deres malerstil, motiver, inspiration og betydning for eftertiden. De tre foredrag indgår i en serie, hvor malerkunstens store mestre vil blive gennemgået.

Foredragene afvikles i inspirerende rammer på Nivaagaard Malerisamling, og med i prisen er fri adgang til museet alle tre dage (normalpris 90 kr) . I pausen serveres kaffe og kage (normalpris 65 kr). Du kan selv vælge, om du ønsker at deltage i den afsluttende middag på museet, hvor vi over et godt måltid kan vende indtrykkene fra de tre foredrag.

Birgitte Zacho er mag. art. i kunsthistorie og museologi med stor erfaring i formidling. Forfatter til adskillige bøger om dansk og europæisk kunst.