16., 23. og 30 sept. 2024 kl. 19.30. Humlebæk Bibliotek

Det amerikanske præsidentvalg til november fylder alt. Hver dag får vi nyt om Biden versus Trump. Nye historier om Joe Bidens høje alder. Nye, voldsomme udfald fra Donald Trump. Nye Galluptal, nye prognoser.
Men valget handler om andet og meget mere end et opgør mellem to ældre mænd. Trump er ikke opstået af ingenting. For at forstå valget, skal man et spadestik dybere – se på de kulturelle kløfter, på USAs historie og på landets enestående dominans i hele verden.

Hvorfor er splittelsen så voldsom mellem by og land, mellem våbentilhængere og -modstandere, om abort, racer, minoriteter og meget mere?

Hvordan er USA blevet til det, landet er i dag – de aktuelle konflikter trækker dybe spor tilbage til Borgerkrigen, Vietnamkrigen og en skæv, økonomisk udvikling. Forhistorien er afgørende for at forstå nutiden.

Og hvorfor er USA så vigtig? USA er entydigt verdens dominerende stormagt, men hvor stærk er USA egentligt – økonomisk, politisk og militært ? Og kan landet beholde sin dominans i en tid, hvor Kina, Indien og en lang række andre lande rykker fremad økonomisk og politisk?

På tre aftener vil tre af de fremmeste eksperter trække linjerne op og sætte de daglige historier i et helt andet perspektiv.

16. sept. kl. 19.30
Anne Mørk, phd. , forfatter:
USA, et land i splid med sig selv
.
23. sept. kl. 19.30
Niels Bjerre Poulsen, lektor, forfatter, kommentator:
Forstå baggrunden – centrale nedslag i USAs historie
30. sept. kl. 19.30
Seniorforsker Rasmus Sinding-Sørensen, DIIS:
USAs styrke og betydning for Verden