19. sept., 26. sept. og 3. okt., kl. 19.30 Egedal,
Byens Hus, Kokkedal
Verden i 2023
set fra Kina, Det globale syd og Danmark
240 kr. for alle tre foredrag. Køb billet her
Der går ikke en dag uden en ny opdatering om russernes invasion af Ukraine. På tilsvarende vis følger vi også detaljeret med i udviklingen i USA, ikke mindst når det handler om de kommende præsidentvalg. Men hvordan ser resten af verden på situationen lige nu, og, ikke mindst, hvordan skal Danmark agere i en dybt forandret verden?
Det er temaerne for en højaktuel foredragsrække om Verden i 2023. Tre af de bedste eksperter på hvert sit område følger op på Folkeuniversitetets åbningsforedrag 5 september, hvor tidligere ambassadør Friis Arne Petersen trak de store linjer op.
Vi starter 19. september med seniorforsker Lars Erslev Andersen, Dansk Institut for Internationale Studier DIIS. Han vil beskrive, hvordan verden opfattes i det, man kalder det globale syd, altså landene i Syd- og Sydøstasien, Mellemøsten, Afrika og Sydamerika. Her bor langt størstedelen af klodens befolkning, her er den største vækst i både økonomi og folketal, og her er en række lande, der vil have deres egen plads i historien. Hvordan vil de agere fremover, og hvad betyder det for den traditionelle balance mellem øst og vest?
Ugen efter, 26 september, er Kina på dagsordenen. Hvor vil Kina hen, hvordan ser kineserne på det globale spil om magten, og i hvor høj grad er den kinesiske udenrigspolitik en spejling af interne problemer med et faldende befolkningstal, stigende gennemsnitsalder og mangel på ressourcer? Det er emnerne for et oplæg af den mangeårige Kina-kender, professor Kjeld Erik Brødsgaard, CBS, forfatter til adskillige bøger om Kina og stadig underviser på kinesiske universiteter.
Serien slutter 3. oktober med at se verden ud fra et dansk perspektiv. Midt i 2022 aflevere en analysegruppe ledet af tidligere NATO-ambassadør Michael Zilmer-Johns, en rapport med titlen ”Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035”. Gruppen blev nedsat inden den russiske invasion i Ukraine, der gjorde rapporten yderst relevant for dansk politik. Den rapport er udgangspunktet for Michael Zilmer-Johns indlæg, der også vil forholde sig til udviklingen siden.
Arrangementet gennemføres i samarbejde med Fredensborg Aftenskole